Landgraaf Koerier

Menu

Slot Schaesberg en erfgoedparade organiseren IJzer- en vuurfestival in Landgraaf

Op 16 en 17 september vindt het eerste IJzer- en Vuurfestival plaats in Landgraaf: een samenkomst van tientallen smeden, re-enactmentgroepen en ambachtslieden op de historische gronden van Slot Schaesberg. Het festival maakt deel uit van de erfgoedparade, een reizend feest van verbinding en verwondering waarmee iconische plekken creatieve invullingen krijgen. Mede-organisator is het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden.

 

Bezoekers kunnen tijdens dit tweedaagse spektakel van dichtbij meemaken hoe ervaren smeden van ruw ijzer prachtige objecten maken. Een bijeenkomst zoals deze, die slechts één keer in de paar jaar plaatsvindt, helpt de ambachtelijke smeden om hun eeuwenoude beroep onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Ook kunnen bezoekers zelf de smidshamer oppakken om – onder begeleiding van ervaren smeden – zelf aan de slag te gaan bij één van de vele smidsvuren. Voor zowel beginners als ervaren smeden een unieke kans. Op beide dagen zijn re-enactmentgroepen aanwezig van het Verbond van Christophorus, Ridders van Lemborgh en Die Schildwaechter zu Gangelt, met prachtige middeleeuwse kostuums en harnassen. In hun kampementen ervaart de bezoeker de middeleeuwen aan de hand van diverse boeiende demonstraties.

 

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “Het publiek krijgt in Landgraaf een unieke ervaring: in elke hoek van het terrein zal wat bijzonders te beleven zijn. Een wereld vol ridders Erfgoedorganisatie BOEi is de erfgoedparade begonnen om betekenisvolle plekken te koppelen aan culturele makers. Slot Schaesberg biedt daar een prachtig podium voor.”

 

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Buiten de vele smeden, ridders en jonkvrouwen staan natuurlijk ook rondleiders klaar om bezoekers rond te leiden langs de historische tuin, de oude dierenrassen, onze ambachtelijke werkplaatsen én archeologische publieksopgravingen in de kasteelruïne. Het IJzer en Vuurfestival biedt zo een unieke kans om de geschiedenis tot leven te zien komen.”

 

Het IJzer en Vuur festival biedt een onvergetelijke dag vol ambachten, smeedkunst en middeleeuws vertier voor jong en oud. Het vindt plaats op zaterdag 16 september en zondag 17 september 2023 van 10.00 uur tot 18.00 uur bij Slot Schaesberg (Slot Schaesberg-Laan 100 te Landgraaf). De entree bedraagt € 8,50 voor volwassenen, € 5,- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en is gratis voor kinderen t/m 3 jaar.

 

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.