Landgraaf Koerier

Menu

Milieuwinst dankzij tweedehands aankopen op Marktplaats in Landgraaf

 Inwoners van Landgraaf verkochten vorig jaar 40.066 producten via Marktplaats*. Dit staat gelijk aan een potentiële besparing van 995 ton CO2-uitstoot**. Dit blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute. Door producten tweedehands te verhandelen, wordt emissie vermeden. Inwoners maakten de grootste impact met de tweedehands handel in achtereenvolgens meubels en woonaccessoires, elektronica en witgoed en kinderkleding en speelgoed. 

Door tweedehands artikelen te kiezen in plaats van nieuw, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. Deze hoeven namelijk niet ingezet te worden voor de productie van nieuwe spullen. Op landelijk niveau kregen ruim 19,1 miljoen gebruikte producten vorig jaar een tweede, derde of vierde leven via Marktplaats. Dit totaal is gebaseerd op het aantal producten waarvan gebruikers achteraf zelf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via Marktplaats. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom nog een stuk hoger. In hetzelfde jaar bespaarden gebruikers van Marktplaats met hun tweedehands aankoop meer dan 131 miljoen kilo grondstoffen ten opzichte van de productie van nieuwe artikelen. Daarvan is bijna 14 miljoen kilo toe te schrijven aan plastic, ruim 33 miljoen kilo aan staal en bijna 7 miljoen kilo aan aluminium.

Top tien milieuwinst per gemeente
Om de lokale impact duidelijk te maken is een top tien samengesteld van gemeenten die het meeste bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel, naar rato van het aantal kilo bespaarde CO2-uitstoot per inwoner.

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.