Landgraaf Koerier

Menu

Slot Schaesberg in huidige vorm houdt op te bestaan

Stichting Landgoed Slot Schaesberg, de drijvende kracht achter de historische bouw- en ontdekplaats Slot Schaesberg in Landgraaf, houdt op te bestaan. Het is de afgelopen periode niet gelukt om voldoende middelen aan te trekken om het project overeind te houden. De gemeente Landgraaf zet in op een hernieuwde toekomst van het landgoed als toeristische trekpleister.

Afgelopen jaren veel gedaan

Wethouder Stijn Kropman (Erfgoed en archeologie, Slot Schaesberg), betreurt het dat het ooit beoogde doel voor Slot Schaesberg om er een aansprekende toeristische attractie van te maken met voldoende bezoekersaantallen niet is gelukt. ‘Desondanks is er de afgelopen jaren veel gedaan om het gebied toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Zo zijn er diverse ambachtsgebouwen gerealiseerd en er is gestart met de bouw van het poortgebouw. Ook hebben vele vrijwilligers, re-integranten en cliënten van Levanto, WSP, MOB en Op de Bies aan Slot Schaesberg een waardevolle bijdrage geleverd.’

Glorieuze toekomst

Arno Boon, directeur van BOEi (bestuurder van de stichting) vult aan: ‘Sinds het begin van Slot Schaesberg in 2010 zijn we betrokken bij dit fantastische project, dat dagelijks vele re-integranten en vrijwilligers enthousiasmeerde. Ook vele sponsoren en fondsen vonden hun weg naar Landgraaf, evenals bezoekers. Met name het aantrekken van voldoende betalende bezoekers en het op gang brengen van de horeca is niet gelukt, waarmee de belangrijkste pijler voor de exploitatie ontbrak. We kijken terug op een project dat een heel eind gekomen is, en hopelijk een glorieuze toekomst tegemoet gaat.’

 

De komende tijd zal de nadruk liggen op het beëindigen van de samenwerking tussen de gemeente en BOEi en het saneren van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg. Alle partijen zetten zich in om dit op de best mogelijke manier te doen. De gemeente zal de regie overnemen en gaat de komende tijd in gesprek met alle betrokken partijen en zal op basis daarvan voorstellen doen aan de gemeenteraad van Landgraaf over de toekomst van het project.

De Stichting heeft deze week afscheid genomen van de vele vrijwilligers en hen bedankt voor hun inzet. De vrijwilligers, re-integranten en cliënten van Levanto, WSP, MOB blijven actief om een bijdrage te leveren aan de instandhouding en doorontwikkeling van het project.

Slot Schaesberg is voor bezoekers vooralsnog niet meer te bezoeken. De gemeente streeft ernaar dat de locatie in het voorjaar weer open kan voor publiek.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.