Landgraaf Koerier

Menu

Heuvelmans vraagt naar toestand Strijthagermolen

 Schachtwiel

Het schachtwiel nabij de Wilhelminaberg staat er sinds 1982. Het monument was een initiatief van Theo van de Wetering, het ontwerp van de Heerlense kunstenaar Theo Lenartz. Vanaf de Hofstraat is het monument nauwelijks meer te zien.

Strijthagermolen

De Strijthagermolen werd in 1990 gerestaureerd. Het is een watermolen die bestemd was voor het malen van koren.

Ongeveer een jaar geleden heeft raadslid Nico Heuvelmans van GBBL B&W vragen gesteld omtrent het onderhoud en de openstelling van de Strijthagermolen. Hij constateert nu dat er zo te zien niets veranderd is. Een ander monument, mijnmonument het Schachtwiel nabij de Wilhelminaberg, wordt momenteel voor een groot deel aan het gezichtsveld onttrokken door bomen en struiken die rondom dit monument groeien, en ook dat is hem een doorn in het oog.

Een en ander brengt hem tot nieuwe vragen aan B&W van Landgraaf.

Heeft er inmiddels een nieuw gesprek met de eigenaar van de molen plaatsgevonden over onderhoud en openstelling en zo ja, wat zijn daarvan de resultaten? Is de onderhoudstoestand van de Strijthagermolen opnieuw in kaart gebracht en zo ja, wat zijn daarvan de resultaten? Bent u het met mij eens dat de begroeiing rondom mijnmonument het Schachtwiel aangepakt en bijgehouden dient te worden zodat dit monument ook wederom een blikvanger wordt en de aandacht kan krijgen die het verdient?

Heuvelmans stelt ook voor om in de nieuwe rotonde bij de Markt in Schaesberg een mijnwagentje te plaatsen, als herinnering aan het mijnverleden van Schaesberg. Hij suggereert dat het mijnmuseum in Heerlen hierbij wellicht een rol kan spelen.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.