Landgraaf Koerier

Menu

6 x 11 jaar jubileum Koetsche Grüskes in 2018

 In de aanloop naar het jubileum van 6×11 jaar Koetsche Grüskes in 2018 kijken we graag vol trots terug op het vele jaren mogen uitdragen van een prachtige Groenstraatse traditie.

De Koetsche Grüskes trekken op vetdonnestig met paard en wagen, gehuld in traditionele “Auw Wiever” kleding, luid bellend en zingend door Parkstad en bezoeken  Burgemeester en Wethouders en een 11-tal verenigingen.

Deze inmiddels beroemde tocht refereert aan het historische verhaal van de mannen van d’r hoarsjnit dat zich in de jaren 1860-1900 afspeelde in de Groenstraatse contreien. De mannen gingen ver over de grenzen op reis om strengen haar van vrouwen af te knippen en deze dan op vetdonnesjtig te verhandelen. Deze handel ging gepaard met muziek, zang en dans.

 

Wij zijn trots dat het nog steeds is gelukt om de traditie in ere te houden ondanks de tand des tijds.

Weliswaar zijn we met de moderne tijd meegegaan, maar dit heeft er niet toe geleid de authentieke stijl te laten varen.

Hoe meer jaren er verstrijken hoe moeilijker het wordt om nog echt oude attributen te vinden voor onze kostuums. Maar dankzij de mensen in de gemeenschap die aan het  opruimen slaan, worden we nog wel eens verrast met mooie authentieke spullen uit vorige eeuwen.

Dat geldt ook voor het in stand houden van het befaamde Auw Wieverbal.

Zo mochten we ook dit jaar op 23 februari  jl. onze bel laten horen om het carnaval in de regio in te luiden. Ondanks de tegenwerking van wind en regen mogen we weer spreken van een geslaagde tocht.

Wij willen iedereen  bedanken voor het onvergetelijk maken van deze dag.

Mede door al deze mensen is het mogelijk onze traditie  te behouden.

Op naar een geweldig jubileumjaar!!!

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.