Landgraaf Koerier

Menu

Invoering abonnementstarief Wmo

Met ingang van 1 januari 2020 wordt officieel de wetswijziging abonnementstarief Wmo van kracht. Het abonnementstarief houdt in dat voor Wmo voorzieningen een vast bedrag van € 19,- per maand aan eigen bijdrage wordt betaald. Dit bedrag is niet meer afhankelijk van het inkomen en geldt voor bijna alle voorzieningen/diensten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de zorgkosten voor gebruikers zich niet te veel opstapelen.

In onze gemeente is de eigen bijdrage € 19,00 per maand. In 2019 was dit € 17,50 per 4 weken. Het totale bedrag per jaar verandert niet. Deze bijdrage wordt geïnd door het Centraal Administratiekantoor. Mensen die het betreft kunnen begin 2020 tijdelijk meerdere facturen in één maand ontvangen: de laatste facturen voor hulp of ondersteuning in 2019. En de eerste facturen voor 2020.

Het bedrag van € 19,00 is voor:

·      Hulp in het huishouden: dit geldt voor alle voorzieningen in het kader van hulp bij het huishouden. Dus ook voor de algemene voorziening hulp bij het huishouden en de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT).

·      Begeleiding (individueel en groep)

·      Hulpmiddelen (met uitzondering van de rolstoel)

·      Woningaanpassingen

Voor de algemene voorzieningen hulp bij het huishouden verandert er iets

Met ingang van 2020 gaat de algemene voorziening hulp bij het huishouden en de tijdelijke regeling HHT ook onder het abonnementstarief vallen. Voor deze mensen verandert er dus iets. De hoogte van het bedrag verandert. En de bijdrage moet niet meer aan de zorgaanbieder worden betaald maar aan het Centraal Administratie Kantoor. 

Het abonnementstarief geldt niet voor:

·      de regiotaxi (het collectief vervoer)

·      de Landgraafbus

·      beschermd wonen

·      algemene voorziening dagbesteding

Voor deze voorzieningen verandert er niets. 

Meer weten?

Heeft u vragen over de hulp of ondersteuning die u ontvangt? Bel dan 14 045. Medewerkers van de gemeente staan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur voor u klaar. U kunt ook mailen naar gemeente@landgraaf.nl. 

Heeft u vragen over de betaling van de eigen bijdrage? Neem dan contact op met het Centraal Administratie Kantoor via tel. 0800 – 1925.

 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.