Landgraaf Koerier

Menu

 LLTB lanceert lijst van plattelandstoerisme en -recreatie in Limburg 

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) heeft een lijst opgesteld van agrarische ondernemers met een toerisme- of recreatietak in Limburg. Op deze lijst kunnen mensen zien bij welke Limburgse boerderijen zij terecht kunnen voor een rustgevende vakantie in eigen land. ‘Met deze lijst hopen we ondernemers te kunnen steunen, die de afgelopen maanden flink omzetverlies hebben geleden omdat ze geen gasten op hun bedrijf konden verwelkomen’, vertelt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz. 

‘De lijst van boerderijwinkels en agrarische verkooppunten in Limburg, die we aan het begin van de coronacrisis hebben opgesteld, is inmiddels ruim 10.000 keer bekeken’, weet Görtz. ‘Vanwege dit succes willen we de actie uitbreiden door ook een lijst op te stellen van Limburgse agrarische ondernemers die iets doen in plattelandstoerisme of -recreatie.’ De lijst is te bekijken op: https://www.lltb.nl/plattelandstoerisme-en-recreatie. Agrarische ondernemers met een toerisme- of recreatietak kunnen zich alsnog voor de lijst aanmelden via de website van de LLTB.

Op vakantie bij de Limburgse boer 

Vóór de coronacrisis gingen ieder jaar zo’n 5,5 miljoen Nederlanders met het vliegtuig op vakantie. Die vakantieplannen staan nu in de ijskast. Nederlanders herontdekken vakantie in eigen land, waarbij rust, ruimte en ontspanning de belangrijkste vakantiewensen zijn. Juist dat maakt vakantie bij de boer uniek.

‘Veel dichter bij een buitenlandse vakantie dan in Limburg kom je binnen Nederland niet. Voor veel Nederlanders is Limburg natuurlijk al een beetje buitenland’, lacht Görtz. ‘Mochten de grenzen wel weer opengaan, dan is Limburg bij uitstek de basis voor tripjes naar het buitenland.’

Maar ook binnen de landsgrenzen is genoeg te beleven in het Limburgse landschap. ‘Denk aan Nationaal Park De Groote Peel of Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg. Ook Midden-Limburg heeft met haar diverse stranden naast de Maasplassen genoeg te bieden. En Zuid-Limburg staat bekend vanwege het prachtige landschap en de Bourgondische gastvrijheid.’

En waar kun je dit alles beter beleven dan vanaf een boerderijcamping, luxe glamping of vanuit een boerenvakantiewoning of barntent? ‘Bovendien zijn er vaak tal van leuke activiteiten bij de boer en koop je je verse producten direct op het erf. Daar kan geen Italiaanse agriturismo of Franse ferme aan tippen.’

Professionaliteitsslag 

‘Het recreëren bij de boer heeft de afgelopen jaren een enorme professionaliteitsslag doorgemaakt’, geeft Goof Lukken, docent toerisme bij Breda University of Applied Scienes, aan. ‘Zowel de kwaliteit van de verblijven als het totale aanbod van de beleving maakt het recreëren bij de boer al jaren een geduchte concurrent van de grote vakantieparken en vliegvakanties.’

Görtz onderschrijft dit. ‘Vakantie bij de boer is rustgevend, groen, leuk en leerzaam. Vooral ook voor gezinnen met kinderen. De coronamaatregelen dwingen ons om op zoek te gaan naar vakantiemogelijkheden in eigen land. Rust en ruimte, zoals je die vindt tijdens een vakantie op de boerderij, waren nog nooit zo belangrijk voor de Nederlandse vakantieganger.’

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.