Landgraaf Koerier

Menu

THEMABOEK OPEN-MONUMENTENDAG 2020 ALSNOG VERSCHENEN!

“WEDEROPBOUW” VANAF ZATERDAG 26 SEPTEMBER VERKRIJGBAAR!

Het is alweer 2 weken geleden dat de jaarlijkse Open-Monumentendag in de agenda geprogrammeerd stond. Alleen……..in Landgraaf vond de officiele viering van gemeente en Heemkundevereniging Landgraaf door alle beperkingen geen doorgang. Die informatie hebben we u in een eerder stadium doen toekomen. Maar we hebben toen ook vermeld dat de voortgang van het themaboek in de reeks “Kijk op Landgraaf” al zover gevorderd was, dat het boek binnen afzienbare tijd gepresenteerd kon worden. En….nu is het zover! 

Vanaf zaterdag 26 september j.l. is de 16de kijk op Landgraaf verkrijgbaar! Het boek telt weer 208 pagina’s met veel illustraties en uiteraard grotendeels in kleur.

Voor de prijs van 17,50 Euro is het boek te koop bij de heemkundevereniging in het MFC An de Voeegelsjtang in Nieuwenhagen en onze vaste verkoopadressen in Schaesberg (Funcken), Op de Kamp (Bruna), Ubach over Worms (kapsalon Smeets) en Kerkrade (Leeskunst).

Leden van de heemkundevereniging betalen 5,00 Euro minder maar deze reductie geldt alleen als de leden van de heemkundevereniging het boek in het MFC An de Voeegelsjtang komen ophalen.

Omdat de gebruikers van het MFC vanwege de school aan extra regels gebonden zijn, gaat de voorkeur voor de verkoop in het MFC uit naar “zaterdags van 11:00 tot 12:30 uur”. Op woensdag hebben de schoolgaande kinderen in het gebouw voorrang. Het is even wennen, maar iedereen moet wel aanbellen omdat de voordeur vanwege de beperkingen niet op “automatisch open” kan staan. Volg in het gebouw wel de regels op en blijf een afstand houden van 1,5 meter.

Gezien de lange periode (1945-1970), die behandeld wordt, is het boek natuurlijk niet compleet maar de redactie bestaande uit Jo Schiffelers, Jo Odekerken, Harrie Mulders, Jo Kobben, Willy Goertz en Kees Hessels heeft er weer alles aan gedaan om een interessant boek samen te stellen.

Vijfentwintig jaar van “Wederopbouw”, na de verschrikkingen en ontberingen van de Tweede Wereldoorlog, worden beschreven. Het lijkt misschien een lange periode maar bij de sluiting van de mijnen begon voor Landgraaf en de Mijnstreek weer een nieuwe tijdvak in de geschiedenis. Vandaar dat de redactie voor een iets ruimer tijdvak heeft gekozen.

In het boek kijken we naar de moeilijke start direct na de bevrijding.

Enerzijds werd feest gevierd, wilden de mijndirecties de mijnwerkers aan het werk krijgen terwijl enerzijds op dat moment Kerkrade nog geëvacueerd moest worden en anderzijds de mijnwerkers niet terug wilden naar het beloningssysteem van voor de oorlog. Een periode waarin van alles en nog wat gebeurde en ook dingen die het daglicht niet konden verdragen. De productie van de mijnen overtrof nooit meer de hoeveelheid van voor de oorlog. Zelfs in Schaesberg werd gestaakt. Maar je ziet ook dingen ontstaan als de Zonnebloem en het verder uitgroeien van het Groene Kruis, het Rode Kruis, het ontstaan van standsorganisaties etc.. Het duurde na de bevrijding nog 7 jaar voordat in 1952 de laatste dingen uit de distributie verdwenen.

Uiteraard kijken we ook weer naar onze oosterburen. Ook daar moest een wederopbouw op gang komen. In die periode gaan we ook van steenkool naar gas. Koken en verwarmen wordt anders. Er komt niet alleen naoorlogse woningbouw maar ook de inrichting van de huizen veranderde. Een kapel uit dankbaarheid. Het vliegveld Beek begon als militaire vliegbasis voor de geallieerden en groeide later uit tot Maastricht-Aachen-airport. Ook de Regionale Omroep Zuid, nu L1, heeft zijn ontstaan te danken aan de oorlog en dan met name de tijd van de bevrijding. Europa ging aan de slag met het Marshallplan om zo snel mogelijk tot herstel te komen.                                   – Ook –

Ook voor ons was dat van belang. Bijzonder is ook het verhaal en de procedures rond de zilverkwestie Brauchitsch-Stolberg. De dossiers liggen in het Nationaal Archief in Den Haag.

 

En je kunt het niet hebben over de wederopbouw zonder aandacht te hebben voor de jaren vijftig en zestig met de veranderingen in de muziek en wat te denken van de nozems die met hun brommers rondtrokken. Ook de jeugd moest weer aan een nieuwe periode wennen.

 

 

 

 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.