Landgraaf Koerier

Menu

Beleef de belegering bij het Limburgs Museum

Vier Vaderdag met schietdemonstraties, archeologiefestival, lezingen en fietsroutes

Activiteiten voor de hele familie: dat is wat het Limburgs Museum biedt op Vaderdag, zondag 18 juni. Ervaar een heuse 17e-eeuwse belegering, bezoek het bruisende archeologiefestival of stap op de fiets en bezoek archeologische vindplaatsen. In het kader van de nieuwe, spectaculaire tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje zijn er zelfs schietdemonstraties van het leger van stadhouder Willem III van Oranje. Het programma is gratis toegankelijk.

Schietdemonstraties
Hoe belegerde Willem III van Oranje driehonderdvijftig jaar geleden Maastricht? Kom erachter tijdens de familiedag met de historische heropvoering. Schietdemonstraties laten voelen hoe heftig zo’n aanval destijds moet zijn geweest. Willem III is een van de twee hoofdfiguren in de nieuwe tentoonstelling die vorige week door Koning Willem-Alexander werd geopend. Die tentoonstelling, De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas, gaat over de strijd tussen Zonnekoning Lodewijk XIV en stadhouder Willem III. Beide trokken in een periode van drie jaar naar Limburg om een stad te belegeren. In hun tijd stond het belegeren van steden bekend als hoogste vorm van krijgskunst. Denkers schreven boeken over de ideale aanpak en uitzonderlijk snelle veroveringen, zoals die van Maastricht in 1673, spraken in heel Europa tot de verbeelding.

Archeologiemarkt
In het kader van de Nationale Archeologiedagen is er rond het museum een bruisend festival georganiseerd. Ontdek op de archeologiemarkt wat er zo spannend is aan het opgraven van eeuwenoude objecten en wat ze ons vandaag de dag vertellen. En wie op de fiets komt, kan met de speciale Archeo Fietsroutes dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen. Tijdens zo’n tocht langs archeologische vindplaatsen kun je op verschillende plekken met behulp van je telefoon via augmented reality in het verleden duiken.

Verdieping
Wie nog meer verdieping zoekt, kan terecht bij de lezingen over oorlog en vrede. En er is natuurlijk die tentoonstelling, De Zonnekoning en Oranje, vol nooit eerder vertoonde topstukken uit bijvoorbeeld het Franse paleis Versailles. Bovendien zijn er ook hier bijzondere archeologische vondsten te zien. Zo bewonder je een oefenkamp waar Lodewijk XIV met zeker 10.000 militairen het beleg van Maastricht oefende, of de overblijfselen van paardengraf Borgharen, die pas vorig jaar definitief gedateerd werden op 1673. Daarnaast is er de vaste archeologische presentatie Van neanderthaler tot stedeling, over de vroegste geschiedenis van wat nu Limburg is. En deze hele zomer vormt de familietentoonstelling MUSIC!, vol interactieve en muzikale verrassingen, het ideale actieve uitje voor het hele gezin.

Let op: het familieprogramma op 18 juni is gratis, maar voor de tentoonstellingen De Zonnekoning en Oranje en MUSIC! is een museumticket nodig.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.