Landgraaf Koerier

Menu

IVN NATUUREXCURSIE LANGS DE GELEENBEEK VAN ABSHOVEN NAAR OPHOVEN 

Op zondag 8 oktober leiden Herman Langen en Theo Wegh voor IVN Kerkrade een wandeling langs de Geleenbeek. Deze vlakke wandeling leidt van Abshoven naar Ophoven en heeft een lengte van circa 8 km. Het gebied tussen Abshoven en Ophoven is de laatste jaren behoorlijk op de schop gegaan. Dit om de Geleenbeek een meer natuurlijk verloop terug te geven. Natuurmomenten beheert de natuurlijke waarden. 

De geschiedenis van Abshoven gaat zeker terug tot in de 13e eeuw, en was oorspronkelijk een herenboerderij. Begin 18e eeuw volgde een uitbreiding met een grote schuur en een herenhuis. In 1901 kochten uit Frankrijk afkomstige “Zusters Dienaressen van het hart van Jezus” het complex. Abshoven werd een klooster. Een uitslaande brand verwoestte in 1995 grote delen van het complex, waarna in 1999 een grotendeelse afbraak volgde. De restanten van de kerk/kloosterkapel bleven hierbij gespaard. In 2011 volgde een gedeeltelijke restauratie van het complex. Sinds 2014 heeft de kloosterkapel de bestemming brasserie. De brasserie met achtergelegen terras is een heel goede keuze om een wandeling in het gebied te beginnen en/of te eindigen.

Vlakbij ligt ook de Pater Karelkapel, Pater Karel zag op 11 december 1821 het levenslicht in de watermolen aan de Geleenbeek te Munstergeleen. Pater Karel stierf in 1893, 71 jaar oud. In een voormalige schuur werd in 1954 een kapel ingericht. 

In het gebied tussen Abshoven en Ophoven zijn een voedselbos, een hoogstamboomgaard en een kriekenwei (weide met diverse kersensoorten) gerealiseerd. Vrijwilligers doen samen het onderhoud. 

Nabij de Lintjensweg, bij de brug over de Geleenbeek, vinden wij het Glanismonument. 

“Het Glanismonument legt een verband tussen de naam van de Geleenbeek en een vestingstadje uit de Romeinse tijd, Glanum in Zuid-Frankrijk nabij Saint-Rémy de Provence. In deze van oorsprong Keltische plaats werd bij een bron met geneeskrachtig water de God Glanis vereerd. Zijn naam wordt vermeld op een altaartje dat in het heiligdom van Glanum is teruggevonden. De namen Glanum, Glanis, Geleen (middeleeuwse versies Glene, Glane, gelatiniseerde versie Glana) zijn met elkaar verwant en de betekenis ervan heeft wellicht te maken met ‘helder, glinsterend’ water”.

Als wij vanaf Glanis langs de Geleenbeek onze weg vervolgen in de richting van Sittard zien wij aan de linkerkant het Absbroekbos. Het bomenbestand is gemengd loofbos, aangeplant in het begin van de 21e eeuw op voormalige landbouwgronden, met als doel een groene buffer te vormen binnen een verstedelijkt gebied.

De Geleenbeek duikt onder de Middenweg door en stroomt verder in de richting van de Ophovenerhof en de Ophovenermolen. In zorgboerderij Ophovenerhof wordt woonbegeleiding en dagbesteding georganiseerd voor mensen met een verstandelijke en/of geestelijke beperking. Onder begeleiding werken deze mensen in een prachtige moestuin en kinderboerderij. Hier laten de bewoners/ dagbesteders u graag genieten van een lekker kopje koffie en zelfgebakken vlaai. 

De Ophovenermolen ligt op de linkeroever van de Geleenbeek, aan de rand van een stadspark met grote vijver in de wijk Ophoven. De oorsprong van de molen dateert uit de 14e eeuw. Het huidige molengebouw dateert uit 1716, en is omstreeks 1860 voorzien van een middenslagrad. De molen had door de eeuwen heen de functies graanmolen en oliemolen. 

Vertrek om 9:00 uur vanaf de carpoolplek op het parkeerterrein van het Arriva treinstation te Kerkrade.  Voor de mensen die rechtstreeks naar het vertrekpunt van de excursie willen gaan: De natuurexcursie start om ca 9:30 uur vanaf brasserie Abshoven in Munster Geleen. Svp aanmelden bij ivn.kerkrade@gmail.com of tel. 045 5457112. Geef hierbij aan of u komt naar de carpoolplek of dat u rechtstreeks naar Abshoven gaat.

Categories:   Sport

Comments

Sorry, comments are closed for this item.