Landgraaf Koerier

Menu

Met deze tips bespaar je op brandstofkosten tijdens de herfstvakantie

 

De herfstvakantie is het moment voor een dagje weg met het gezin of een bezoekje aan vrienden en familie. Maar met de hoge brandstofprijzen kan een autorit behoorlijk duur worden. Gelukkig kan je makkelijk besparen op brandstofkosten. 

 

Ga jij met de auto op pad in de herfstvakantie? Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan benzine. Het helpt dan om zuiniger te rijden. Zo verbruik je minder brandstof. Dat is goed voor je portemonnee én het klimaat. Want je stoot ook minder CO2 uit. Deze tips helpen je lekker op weg:

 

1.    Plan je rit

Zuinig rijden begint al met het plannen van je route. Zo berekent Google maps op Android-telefoons en iPhones bijvoorbeeld naast de snelste route ook altijd de zuinigste route. Plan je autorit, als dat mogelijk is, op een rustig moment. Zo vermijd je de spits en drukte in het verkeer. Dat is belangrijk omdat je auto met filerijden meer brandstof verbruikt.

 

2.    Rijd zo min mogelijk korte afstanden

Bij korte autoritten wordt de motor niet volledig warm. Een koude motor slijt niet alleen sneller, maar verbruikt ook meer brandstof. Het loont dus om voor kortere ritten de auto te laten staan, of de rit te combineren met andere korte ritten. Bij een koude motor is het altijd verstandig om rustig te rijden en niet te veel toeren te maken.

 

3.    Zorg voor de juiste bandenspanning

Omdat autobanden vanzelf langzaam leeglopen, wordt je bandenspanning lager. Met de juiste bandenspanning rijd je zuiger en veiliger. Je vindt de geadviseerde bandenspanning in de binnenkant van de deur, het tankklepje of het instructieboekje van je auto.

 

4.    Rijd zoveel mogelijk dezelfde snelheid

Als je een constante snelheid rijdt bespaar je benzine. De cruise control helpt je hierbij. Kan je langere tijd veilig op dezelfde snelheid rijden? Zet dan de cruise control aan. Hoe je de cruise control bedient, verschilt per auto. In de meeste gevallen via één of meerdere knopjes aan het stuur, of via een hendeltje aan de stuurkolom.

5.    Rijd in de ECO-modus

De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor en andere stroomverbruikende systemen, zoals de airco, zo zuinig mogelijk werken. Zo leg je per liter brandstof de meeste kilometers af. Heb je geen ECO-modus? Rijd dan in ieder geval niet te hard. Tussen de 70 en 90 km per uur verbruikt je motor het minste benzine. Maar ook op de snelweg kun je zuiniger rijden. Rijd dan als dat kan 100 in plaats van 120 km per uur. 

6.    Schakel de motor uit als je langere tijd stilstaat

Sta je in de file? Of voor een brug die opengaat? Zet dan de motor uit. Want zolang de motor aanstaat verbruik je brandstof. In veel auto’s zit ook een start-stopsysteem. Dit schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Bij een schakelauto gebeurt dit wanneer je hem in z’n vrij zet. Bij een automaat als je het rempedaal indrukt. 

7.    Schakel op het juiste moment door naar de volgende versnelling

Als een auto hoog in toeren rijdt, verbruikt hij meer benzine. Op tijd doorschakelen betekent dus geld besparen. In steeds meer auto’s zit een schakelindicator, die precies aangeeft wanneer je naar welke versnelling moet schakelen. Heb je geen schakelindicator? Schakel dan bij 2000 toeren door naar de volgende versnelling.

8.    Zet overbodige elektrische systemen uit

Elektrische systemen en accessoires zoals de airco, stoelverwarming en achterruitverwarming verbruiken vaak benzine. Wanneer het niet nodig is, zet deze systemen dan uit. 

 

Lekker op weg

Kijk voor meer informatie over zuinig rijden op Lekkeropweg.nu. De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’-teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren zij gratis je bandenspanning en geven je banden lucht als dit nodig is. Hou de lokale media in de gaten. Zo weet jij wanneer er een team bij jou in de buurt is.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.