Landgraaf Koerier

Menu

Heemkunde | Einde WOII in Duits-Nederlands grensgebied

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat aan de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Nederland een einde kwam. Bij gelegenheid daarvan organiseert de Heemkunde Landgraaf op donderdag 20 februari een lezing door Willy Goertz, die zal spreken over ‘Krieg und frühe Nachkriegsjahre 1939-1945 in Ubach-Palenberg’. Dat gebeurt in het MFC An de Voeëgelsjtang 12, aanvang 19.30 uur. In de loop van het jaar zal de Heemkunde Landgraaf nog enkele malen aandacht besteden aan dit belangrijke feit in de wereldgeschiedenis dat ook Zuid-Limburg heftig raakte.

Tijdens de lezing van Willy Goertz komen veel aspecten aan de orde, zoals de oorlogsvoorbereidingen in het Duits-Nederlandse grensgebied vanaf 1935, de inval door Duitsland in Polen in september 1939 en de gevolgen daarvan voor de Duits-Nederlandse verhoudingen, de inval in Nederland op 10 mei 1940, de Amerikaanse troepen die in september tot november 1944 Zuid-Limburg en het aangrenzende Ubach-Palenberg binnentrokken waardoor de inwoners van die gemeente op de vlucht sloegen naar elders in Westfalen en in Nederland; en de periode nadien en de verdere geschiedenis van de Duits-Nederlandse betrekkingen in de streek.

De toegang is gratis.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.