Landgraaf Koerier

Menu

Campagne roept Nederlanders op in actie te komen tegen huiselijk geweld

Ruim 418.000 volwassenen zijn in vijf jaar slachtoffer geweest van (ex)partnergeweld

Huiselijk geweld is ingrijpend. Helemaal als het jezelf of je directe omgeving raakt. Uit eerder onderzoek1 blijkt dat in een periode van vijf jaar naar schatting 747.000 volwassenen slachtoffer zijn geweest van minstens één incident van fysiek en/of seksueel geweld. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om (ex)partnergeweld. De overheidscampagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ helpt slachtoffers en omstanders in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld. Zo vind je op de website ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl tips om het gesprek aan te gaan.

 

Door corona leven gezinsleden dichter op elkaar. Ze hebben minder sociale contacten en afleiding en hebben vaker financiële zorgen of onzekerheid over werk. Dit kan ervoor zorgen dat spanningen thuis oplopen. Partnergeweld is elke vorm van geweld tussen volwassen (ex)partners. Het kan zowel fysiek, psychisch als seksueel geweld zijn. Vaak bevinden partners zich in een vicieuze cirkel. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld door erover te praten of om advies te vragen.

 

Praten en hulp inschakelen helpt

Mariëlle weet uit ervaring hoe praten over huiselijk geweld kan helpen. Ze vertelt: “Mijn buurman was een dominante man, dat zag je meteen. Ik hoorde hem steeds vaker zijn stem verheffen. Ook hoorde ik op een nacht gebonk en geschreeuw. Hierdoor maakte ik mij zorgen om mijn buurvrouw. Ik bleef haar vragen of het wel goed ging. Na verloop van tijd was ze zover om haar zorgen met mij te delen. Ze vertelde dat ze klaar was met toneelspelen. Samen belden we Veilig Thuis. Mijn buurvrouw was te emotioneel om haar verhaal zelf te vertellen. Dus dat deed ik voor haar. Dat telefoongesprek heeft ervoor gezorgd dat mijn buurvrouw de juiste hulp kreeg. Ze is naar een vrouwenopvang gegaan, samen met haar kinderen. Mijn buurvrouw had zich haar toekomst en die van haar kinderen anders voorgesteld. Maar ze was ook opgelucht dat ze na zoveel jaren de stap naar verandering had durven zetten. Ik ben blij dat ik haar daarbij heb kunnen helpen.”

 

Tips om het gesprek aan te gaan

Als je vermoedt dat iemand thuis te maken heeft met huiselijk geweld, kun je iets doen. Zo kun je er met diegene over praten. Bijvoorbeeld zo:

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat je is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet, mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten, ook niet als je zelf boos wordt van wat je hoort. Richt je op de persoon voor je en vraag door.
  4. Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt en het hem of haar even te veel wordt.
  5. Doe geen beloftes die je niet kunt houden. Hoor je iets wat niet goed is? Beloof dan niet dat je iets geheim houdt, maar vraag of je de ander mag helpen.

Advies en hulp

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld? Of vermoed je dat iemand in jouw omgeving wordt mishandeld? Kijk dan op ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl. Daar lees je wat je kunt doen, hoe je mishandeling kunt herkennen en hoe anderen in actie kwamen. Heb je hulp of advies nodig? Bel dan Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem en 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij Veilig Thuis kun je ook terecht als je twijfelt of het wel om mishandeling gaat.

 

1 Prevalentieonderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, 2019

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.