Landgraaf Koerier

Menu

Burgemeester Landgraaf ontvangt middeleeuwse ridders op het Burgerhoes

Bijzonder bezoek op het Burgerhoes Landgraaf: burgemeester Richard de Boer kreeg bezoek van vier middeleeuwse ‘Ridders van Lemborgh’ die hem persoonlijk wilden uitnodigen voor hun grote feest: het IJzer- en Vuurfestival op 16 en 17 september bij Slot Schaesberg in Landgraaf. Via een verzegelde brief wordt de burgemeester gevraagd zijn ‘volk’ mee te nemen naar een middeleeuws weekend vol smeedwerken, ambachten, vuur en ijzer. 

 

Luc, ridder van Lemborgh: “Met de meeste eerbied en nederigheid wenden wij ons, samen met de getalenteerde smeden en andere ingezetenen van ons eerbiedwaardige Slot Schaesberg, tot de burgemeester en alle ingezetenen van Landgraaf. Iedereen is welkom op ons machtige landgoed om het feest te vieren met onze gemeenschap.”

 

Richard de Boer, burgemeester Landgraaf: ““Ik ben uitermate verheugd dat op 16 en 17 september  voor de eerste keer het IJzer- en Vuurfestival plaatsvindt in Landgraaf. Een samenkomst van tientallen smeden, re-enactmentgroepen en ambachtslieden op de historische gronden van Slot Schaesberg. Het belooft een geweldig spektakel te worden voor jong en oud. Het IJzer- en Vuurfestival zet de rijke geschiedenis van Landgraaf op een prachtige manier in de schijnwerpers. Ik ben er dan ook trots op dat we een groot aantal ambachtelijke topsmeden aan dit festival hebben kunnen verbinden.”

 

Op 16 en 17 september vindt het eerste IJzer- en Vuurfestival plaats in Landgraaf: een samenkomst van tientallen smeden, re-enactmentgroepen en ambachtslieden op de historische gronden van Slot Schaesberg. Het festival maakt deel uit van de erfgoedparade, een reizend feest van verbinding en verwondering waarmee iconische plekken creatieve invullingen krijgen. Mede-organisator is het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden.

 

Bezoekers kunnen tijdens dit tweedaagse spektakel van dichtbij meemaken hoe ervaren smeden van ruw ijzer prachtige objecten maken. Een bijeenkomst zoals deze, die slechts één keer in de paar jaar plaatsvindt, helpt de ambachtelijke smeden om hun eeuwenoude beroep onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Ook kunnen bezoekers zelf de smidshamer oppakken om – onder begeleiding van ervaren smeden – zelf aan de slag te gaan bij één van de vele smidsvuren. Voor zowel beginners als ervaren smeden een unieke kans. Op beide dagen zijn re-enactmentgroepen aanwezig van het Verbond van Christophorus, Ridders van Lemborgh en Die Schildwaechter zu Gangelt, met prachtige middeleeuwse kostuums en harnassen. In hun kampementen ervaart de bezoeker de middeleeuwen aan de hand van diverse boeiende demonstraties.

 

Het IJzer en Vuur festival biedt een onvergetelijke dag vol ambachten, smeedkunst en middeleeuws vertier voor jong en oud. Het vindt plaats op zaterdag 16 september en zondag 17 september 2023 van 10.00 uur tot 18.00 uur bij Slot Schaesberg (Slot Schaesberg-Laan 100 te Landgraaf). De entree bedraagt € 8,50 voor volwassenen, € 5,- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en is gratis voor kinderen t/m 3 jaar.

 

Tickets zijn te verkrijgen via https://erfgoedparade.nl/events/ijzer-en-vuurfestival-slot-schaesberg-16-en-17-september/

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.