Landgraaf Koerier

Menu

Dementie en een waardig levenseinde

Op dinsdag 8 januari is er weer het Alzheimercafé Parkstad, ditmaal met mevrouw De Vries-Ekkers, huisarts in Munstergeleen. Gesproken zal worden over het onderwerp dementie en een waardig levenseinde. De caféavond wordt gehouden in de grote recreatiezaal van Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2 te Heerlen. Zaal open vanaf 19.00 uur, start programma om 19.30 uur en einde programma circa 21.30 uur. Entree, koffie en thee zijn gratis en tevoren aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: P. Willems, tel. 046 – 4423357.

Palliatieve zorg is zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte in de laatste fase van hun leven. In de discussies hierover valt dan ook al snel het woord euthanasie. Een Grieks woord hetgeen letterlijk vertaald betekent: ‘goede dood, genadedood’. Patiënten kunnen wensen rondom hun levenseinde vastleggen in een wilsverklaring, bijvoorbeeld een behandelverbod, of een euthanasieverklaring. De Rijksoverheid heeft in een euthanasiewet zorgvuldigheidseisen hieromtrent vastgelegd die door de arts dienen te worden nageleefd. Langdurig en uitzichtloos lijden is hierbij wel het belangrijkste criterium.

Als we spreken van een ‘waardig levenseinde bij dementie’ betekent dat dan dat er ook zoiets is als een ‘onwaardig levenseinde bij dementie’? Zijn die waardigheidscriterea te benoemen en dienen die dan ook in de wet opgenomen te worden? Kun je je levenseinde vooraf regelen? Kun je je mogelijk demente toekomstige ‘ik’ vooraf opleggen wat het dan moet willen? Iemand die zegt dat hij dood wil, wil hij dan daadwerkelijk dood, of bedoelt hij enkel dat hij zijn huidige leven niet meer verdraagt? Vele, vele vragen waarop niet zomaar pasklare antwoorden te geven zijn.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.