Landgraaf Koerier

Menu

Bijzondere première voor WMC Kerkrade

Door Adrienne Peters

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade heeft op 5 juli om 20.00 uur in Theater Kerkrade de primeur van een van de grootste symfonieën voor harmonieorkest. De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelt onder leiding van gastdocent Jan Cober het nieuwste stuk van componist Ed de Boer, A Tribute to Komitas. De Boer liet zich voor dit werk inspireren door de Armeense volksmuziek. 

Ed de Boer (Sneek, 1957) raakte geïnspireerd door de slachting onder Armenen die begin vorige eeuw plaatsvond in Turkije. Met name het tragische leven van één man intrigeerde hem. Eén van de vele slachtoffers van de wreedheden is de grote Armeense musicus en componist Soghomon Soghomonian, beter bekend als Vartabed Komitas. De Boer licht toe: ‘Al heel lang koesterde ik de wens om een omvangrijke compositie te schrijven die verband houdt met deze gebeurtenissen, als eerbetoon aan de grote Armeense musicus. In de loop der jaren heb ik veel bladmuziek en opnames verzameld van Armeense volksmuziek, vaak opgetekend door Komitas zelf.’

Een monumentaal werk, noemt gastdirigent Jan Cober het. Cober (Thorn, 1951) onder veel meer dirigent van de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile in Eijsden is een van de meeste gevraagde internationale dirigenten en pedagogen.

De Marinierskapel is het veelzijdige muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine. Dit harmonieorkest wordt gevormd door 53 geselecteerde beroepsmusici, die optredens verzorgen in binnen- en buitenland. De belangrijkste taak van de Marinierskapel is het muzikaal ondersteunen van het militaire ceremonieel voor het Koninklijk Huis, de Koninklijke Marine of Defensie in het algemeen.

Behalve deze symfonie speelt de Marinierskapel vier préludes van de Spaanse componist Luis Serrano Alarcón. De Marinierskapel verzorgt dit WMC een dubbelconcert: de Finale Dirigentenwedstrijd en de wereldpremière van de compositie van Ed de Boer. Vanwege dit speciale feit heeft het WMC-bestuur besloten dat mensen die een ticket kopen voor een van deze concerten daarmee ook het andere concert mogen bezoeken. Degene die al tickets hebben gekocht, krijgen automatisch toegang tot beide concerten. Bezoekers krijgen zo een bijzondere kijk op de veelzijdigheid van de Marinierskapel.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.