Landgraaf Koerier

Menu

Expositie eigentijdse iconen in Abdij Rolduc

Van 7 juli tot 31 augustus exposeren drie hedendaagse iconenschilders ongeveer 70 iconen in de kruisgangen van Abdij Rolduc. Het betreft werk van Jan Verdonk, Kees Rietveld en Louis van Veen. Onder de titel ‘Panorama van Gods liefde’ tonen de iconen het hele scala van de grote christelijke feesten, alsmede de portretten van Christus en Maria, engelen, evangelisten, profeten en vele heiligen.

Jan Verdonk uit Amsterdam is afgestudeerd theoloog en amateurschilder. In 1991 volgde hij in Athene les in het schilderen van iconen bij Meester Neoklís. Van hem leerde hij onder meer de oude Kretenzische schildertechniek uit de 15de en 16de eeuw. Sinds 2001 geeft Verdonk zelf les in het icoonschilderen. Inmiddels heeft hij elk jaar circa 100 leerlingen onder zijn hoede. Verdonk is zelf Orthodox Christelijk. Hij heeft in de Griekse kerk van Amsterdam zeven jaar als koorlid en twee jaar als voorzanger gediend. Jan Verdonk wordt gezien als Nederlands beste icoonschilder en autoriteit in het icoonschilderen volgens de Kretenzische techniek.

Louis van Veen raakte gefascineerd door iconen tijdens een bezoek aan het Benedictijnerklooster in Chevetogne ( België). De schoonheid en rust die de iconen en

De kruisiging, een icoon van Kees  Rietveld.

De kruisiging, een icoon van Kees Rietveld.

muurschilderingen bij hem teweeg brachten, hebben Van Veen ertoe gebracht om meer te weten te komen over het ontstaan en de opbouw van iconen. Sinds 2003 volgt hij cursussen bij Jan Verdonk.

Kees Rietveld is sinds 2004 leerling bij Jan Verdonk. Behalve het religieuze aspect van de afbeeldingen en het schilderen zelf, geeft de ontspanning van het schilderen hem een gezonde balans. Sinds twee jaar geeft Kees Rietvel zelf ook les aan  belangstellenden binnen zijn eigen parochie (Claraparochie in het bisdom Rotterdam). Daarmee brengt hij zijn de liefde voor het onderwerp, de schoonheid van de afbeeldingen én de  van Jan geleerde vaardigheid over op een volgende generatie icoonschilders.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.