Landgraaf Koerier

Menu

Afrastering kasteel wordt geplaatst door medewerkers NedCar

Wethouder Harry Erkens aan de slag met de eerste paal van de afrastering – op de achtergrond de restanten van het kasteel dat de komende jaren zeer geleidelijk wordt herbouwd.

Wethouder Harry Erkens aan de slag met de eerste paal van de afrastering – op de achtergrond de restanten van het kasteel dat de komende jaren zeer geleidelijk wordt herbouwd.

Om vandalen te ontmoedigen  en om ongelukken op het in principe gevaarlijke terrein te voorkomen, is begonnen met de plaatsing van een kilometers lange afrastering rond het terrein waarop – over een jaar of dertig – glorieus Kasteel Schaesberg herrezen zal zijn. De afrastering wordt eenvoudig uitgevoerd, vooral enigszins passend in het landschap, en het zal gebeuren door vijftien in Parkstad wonende medewerkers van VDL NedCar de autofabriek in Born, die zolang daar nog verbouwd wordt en de productie van nieuwe auto’s nog niet begint, op vrijwillige basis meewerken aan het project.

Projectleider Aryan Klein

Projectleider Aryan Klein

Maandag kwam wethouder Harry Erkens in actie om de eerste paal van die afrastering in de grond te zetten. Daarbij was de projectleider Aryan Klein ook aanwezig die vertelde dat de komende tijd vooral bekeken zal worden hoe de ondergrond van het hoeveterrein van 3500 vierkante meter er uitziet. Dat zal gebeuren door geofysisch onderzoek en door grondboringen. Veel verrassingen worden daarbij niet verwacht, maar het is bouwtechnisch noodzakelijk om te weten of er bijvoorbeeld nog oude fundamenten aanwezig zijn.

Hij vertelde ook dat er onlangs oorspronkelijke bouwtekeningen van een deel van het kasteel zijn gevonden.

Het project komt overigens veel eerder ‘in bedrijf’ dan over dertig jaar, mogelijk zelfs volgend jaar al, wanneer er een bezoekerscentrum zal zijn ingericht. Klein vertelde dat men daarvoor op zoek is naar tweedehands materiaal: het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Vanaf dat moment zal het project doelwit zijn van bezoeken door schoolkinderen en anderen, en dan zullen ook betalende bezoekers worden toegelaten, die een rondleiding krijgen over het terrein.

Intussen zullen de restanten van de toren van het kasteel worden ‘gestut’ met een stalen constructie die ook gaat dienen als uitkijktoren.

slot schaesberg 2

Wethouder Erkens spreekt zijn waardering uit voor de groep medewerkers van VDL NedCar die de komende maanden het hekwerk rond Slot Schaesberg gaan plaatsen.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.