Landgraaf Koerier

Menu

Deel oppositie wil dat gebouw scouting multifunctioneel wordt

In het artikel ‘Nieuwbouw scouting onzeker’ in het Limburgs Dagblad van 23 juli zegt wethouder Leunessen met zoveel woorden dat het nieuwe scoutinggebouw voor Scouting Pius XII uitsluitend bedoeld is voor scouting en scouting gerelateerde activiteiten. ‘Het is absoluut niet de bedoeling dat andere verenigingen van dit gebouw gebruik gaan maken. Dit valt ook te lezen in het bestemmingsplan,’ aldus Leunessen. De raadsleden van CDA, GroenLinks, Huth en Verburgt stellen over deze kwestie vragen aan B&W.

De vragenstellers vragen B&W of het college bereid is het initiatief van Scouting Pius XII positief te benaderen en bereid is de mogelijkheid tot wijziging van het bestemmingsplan te overwegen. Verder zouden zij graag vernemen wat er met de voor de herstructurering van de Kakert gereserveerde € 750.000 is gebeurd en of het bestemmingsplan voor het Kakertshöfke in verband met de gewijzigde bestemming daadwerkelijk is gewijzigd.

Dat de gemeente niet van plan is het bestemmingsplan voor de locatie van het scoutinggebouw aan te passen brengt naar de zienswijze van de fracties CDA, Huth, Verburgt en GroenLinks in de gemeenteraad daarmee de door de provincie aan Pius XII verstrekte aanvullende subsidie van € 89.000 en daarmee de realisatie van de nieuwbouw in gevaar.

De fracties hebben ‘totaal geen begrip voor deze starre houding’, zeker niet in licht van hetgeen de afgelopen jaren aan de burgers is beloofd, beleidsmatig door het college in gang is gezet en vervolgens is stopgezet.

Zij doelen daarmee op de gang van zaken rond het nieuwe Carré, de clustering van maatschappelijke voorzieningen in het Middengebied Kakert, de gang van zaken rond het gebouw van Scouting Pius XII en rond de WMO.

In de visie van de oppositie in de raad vereist maatschappelijke participatie de aanwezigheid van plekken en ruimten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en verenigingen zich kunnen ontplooien, liefst op buurtniveau. De vragenstellers schrijven: ‘In 2012 heeft het CDA uw college een aantal malen er op geattendeerd dat in een aantal Landgraafse buurten (o.a. Kakert, Eikske, Lauradorp) de leefbaarheid steeds meer in het gedrang komt doordat maatschappelijke voorzieningen verdwijnen zonder dat hier voor iets in de plaats komt.’ De burger begrijpt daar vaak wel de noodzaak van, zeggen de vragenstellers, gezien onder meer de crisissituatie.

‘Voor de onderhavige kwestie is dat echter niet het geval en daarom ondersteunen genoemde fracties het initiatief van Scouting Pius XII om een multifunctioneel scoutinggebouw te realiseren als een maatschappelijke voorziening waarmee een positieve impuls wordt gegeven aan de leefbaarheid in de Kakert. Van een modern bestuur mogen wij meer flexibiliteit en empathie verwachten dan uit de reactie van wethouder Leunessen blijkt.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.