Landgraaf Koerier

Menu

Column Prikkelbaar(d) | Verkeersboetes

Wees nou eens eerlijk: wat heeft het al jarenlang hanteren van het geldboetesysteem in het verkeer nu eigenlijk opgeleverd? Zijn er daardoor minder verkeersovertredingen gemaakt? Ben je gek. Behalve een flinke bron van inkomsten voor de overheid zijn wij burgers zelf er niets wijzer door geworden. We blijven gewoon volharden verkeersregels te negeren en vervolgens lekker boetes betalen.

Ook de Raad van State, het hoogste rechtscollege, buigt zich weleens over het boetesysteem. Bijvoorbeeld in hun jaarverslag van 2011. Daarin staat het volgende te lezen: ‘De verhoging van boetes moet ook in historisch perspectief worden bezien. Zo constateerde de Afdeling advisering in het advies over de verhoging van de verkeersboetes dat in vier jaar tijd een tariefsverhoging wordt gerealiseerd van ongeveer 58 procent ten opzichte van het jaar 2007, nog los van de inflatiecorrectie’. En vervolgens: ‘Een verhoging van ongeveer 66 procent acht de Afdeling advisering niet proportioneel. Ook dienen voorafgaand aan een eventuele nieuwe verhoging, eerst de effecten van de voorgaande verhogingen in kaart te worden gebracht’.

Nou, dat kunnen we zelf ook bij elkaar redeneren: de effecten van voorgaande verhogingen zijn nihil. Anders werden niet zo veel boetes uitgedeeld. Pak als voorbeeld maar eens de foutparkeerders, of de harder dan 30 km/h rijders in de wijk en overige ‘kleine’ verkeersovertredingen. Tienduizenden per dag. Ja, we zijn hardleers. Zou het veranderen als de verkeersboetes tien keer zo duur zouden zijn? Fout parkeren kost bijvoorbeeld 1000 euro. 5 km te hard rijden kost 500 euro en iedere 5 km meer 1000 euro er boven op. Tjonge jonge je moet maar thuiskomen met een boete van 1000 euro. Dan rij je toch geen auto meer.

Voordeel is dat je dan ook geen verkeersovertreding meer kunt maken. Boeteprobleem opgelost. Maar, hoe dekt de overheid dan deze inkomstenderving?

GVR

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.