Landgraaf Koerier

Menu

Langs mijnen en groeven

Op maandag 9 maart verzorgt Olaf Op den Kamp voor het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg een lezing over de mijnbouw in Zuid-Limburg. Deze lezing wordt gehouden in het kader van het Jaar van de Mijnen en gaat naast de mijnbouw op zich ook in op hoe de natuur de verlaten groeven weer heeft heroverd.
Zuid-Limburg is rijk aan delfstoffen. Dit hangt mede samen met de grote geologische afwisseling. In Zuid-Limburg dagzomen Carbonische gesteentes in het Geuldal, Krijtgesteenten langs de Geul en Maas en op winbare diepte ligt langs de Grensmaas grind. De oppervlakte van Zuid-Limburg wordt gevormd door het vruchtbare löss waarop het goed akkeren is.
Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de steenkolenmijnbouw in het Wormdal. Hiervan zijn nog steenbergen, enkele schachten, mijnwerkerswoningen en ingangen van mijnen overgebleven. Ook wordt het belang van de bemoeienis van de Abdij Rolduc nader toegelicht.
Van de kalksteenwinning in Zuid-Limburg getuigen diverse ondergrondse kalksteengroeves die nu vaak een paradijs voor vleermuizen zijn. In het verleden werkten hier de blokbrekers en de champignontelers, nu is het er bijna het hele jaar rustig zodat de vleermuizen ongestoord hun winterslaap kunnen houden.
De vele dagbouwgroeves, zoals de ENCI-groeve, Groeve ’t Rooth en de Curfsgroeve herbergen bijzondere vlinders, amfibieën en vogels.
In het Savelsbos, een prachtig bos met een rijke voorjaarsflora, liggen de prehistorische vuursteenmijnen waar de mensen uit de steentijd hun voorwerpen uit de harde vuursteen maakten. De lezing is geïnspireerd op het gelijknamige boek “Langs mijnen en groeven” met 10 natuurwandelingen door Zuid-Limburgs mijnverleden dat deze lezing ook te koop is. Als vervolg op de lezing worden ook enkele excursies naar diverse mijnbouwgebieden georganiseerd.
De gratis toegankelijke lezing vind plaats in Café Wilhelmina, Akerstraat 166 te Kerkrade-West, aanvang 20.00 uur, einde rond 22.30 uur.

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.