Landgraaf Koerier

Menu

HEEMKUNDEVERENIGING LANDGRAAF, bijna 35 jaar thuis in Heemkunde.

Zondag 1 januari 2017 verjaart onze gemeente. Velen zullen zich niet realiseren dat Landgraaf dan “pas 35 jaar” wordt. Na jarenlang gesteggel en getouwtrek zette de Tweede Kamer eerst in februari 1981 gedeeltelijk een streep door de herindelingsplannen van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Hans Wiegel. Heerlen en Kerkrade zouden per 1 januari 1982 minder groot worden dan in eerste instantie voorzien. Dat ten ten faveure van een geheel nieuwe gemeente, die in de plaats van S(chaesberg), U(bach over Worms) en N(ieuwenhagen) zou komen en waarvoor Hoensbroek werd opgeofferd.

Omdat de “werknaam” SUN als een fantasienaam werd beschouwd, moest het SUN-Burgercomite onder leiding van ir. Wiel Ringens, Charles Brassee en Jules Haagh op zoek naar een plaatsnaam, die aan alle verwachtingen zou kunnen voldoen.

 

Uiteindelijk kozen de bewoners van de toekomstige gemeente voor “Landgraaf”, een “vlag die de gehele lading (lees gemeente) dekt. Alhoewel tot heden ten dage heerst er nog altijd onduidelijkheid over de juiste omschrijving van het begrip “landgraaf”. 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.