Landgraaf Koerier

Menu

Lezing “Ongelukkige geschiedschrijving

Onder deze titel organiseren de Heemkundeverening Landgraaf en de Historische Kring “Land van Herle” op donderdag 19 oktober a.s. om 19.30 in het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf (kern Nieuwenhagerheide) een lezing in het kader van de maand van de geschiedenis.

Er is veel mythevorming in de geschiedschrijving. Alleen al over het Limburgse fenomeen van de 18de eeuwse bokkenrijdersbenden is veel fictie geschreven. Maar ook andere thema’s zijn niet vrij van mythevorming. Ook in de laatste uitgebreide Limburgse geschiedschrijving is mythevorming niet geheel uitgebannen.  De Bokkenrijders, hebben die nu echt bestaan, of is het een hardnekkige mythe en zijn we al meer dan 200 jaar bezig met een eindeloze discussie? En de Limburgse identiteit. Bestaat die nu wel of niet? Ook daarover is na 200 jaar discussiëren nog altijd geen duidelijkheid. Hoe kan dat toch? Volgens koningin Maxima is er geen Nederlandse identiteit, dus zal de Limburgse identiteit ook wel een mythe zijn. Toch?

Donderdag 19 oktober wordt daarom een lezing gehouden rond het thema ‘Mythevorming in de geschiedschrijving’. Docent Jos Meuwissen van Fontys, zal rond dit thema een voordracht houden, waarbij hij zal uitleggen hoe door onzorgvuldig onderzoek en ‘wishfull thinking’ mythes in de beeldvorming over het verleden en de geschiedschrijving ontstaan. Vooral de het thema ‘Bokkenrijdersbenden’ zal hierin als voorbeeld dienen. Ook deze avond zal worden afgewisseld met speciale voordrachten, discussie en liederen door May Quaedflieg.

Zoals gebruikelijk is de toegang tot deze lezing gratis.

 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.