Landgraaf Koerier

Menu

Keulse en andere potten uit Langerwehe, Hohenbosch, Gangelt en Schinveld

Op vrijdag 23 maart a.s. om 19.30 uur organiseert de Heemkundevereniging Landgraaf weer een lezing in de parochiezaal van het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf. Deze lezing wordt gegeven door Mathias Zavrtak uit Marienberg. Mathias is aangesloten bij onze zustervereniging in Ubach-Palenberg.

Het is nog maar driekwart eeuw geleden, dat de mensen voor het bewaren van voedsel aangewezen waren op Keulse potten en ander aardewerk. Samen met het in potten wekken moesten ze zo hun wintervoorraad bewaren. In het dialect werd de Duitse benaming baar gebruikt. Kappestöpfe worden nog gebruikt voor het bewaren van zuurkool. Nu gebruiken wij die oude potten of de nieuwere versies met een hang naar het verleden als bloemen- en sierpotten.

Voor veel mensen is het minder bekend, dat potten en aardewerk al vanaf de middeleeuwen in onze eigen omgeving gemaakt werden. Schinveld, Gangelt en ook Nieuwenhagen stonden er bekend om. Het overgrote deel van het aardewerk, dat gemaakt werd kwam echter uit Langerwehe, Hohenbusch en ook Raeren.

De plek waar een pottenbakker woonde werd ook wel “Uhlhaus” genoemd. Uhl betekent pot. Ook in Schaesberg wijst een gebiedsaanduiding als “In den Uil” naar pottenbakkers. Heerlen kent de Uilengats net als Vaals.

De geschiedenis van de potten is veel interessanter dan wij vaak denken. Zonder pot kon je geen eten bewaren. Het was dus de vroegere koelkast.

 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.