Landgraaf Koerier

Menu

Joyce is vrijwilliger bij VoorleesExpress in Landgraaf

Joyce, vrijwilliger in Landgraaf, vertelt over het voorlezen aan Noon

VoorleesExpress in Limburg viert Kinderboekenweek en zoekt enthousiaste vrijwilligers 

Het thema van de Kinderboekenweek (tot 15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen namelijk wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze gaan samen lezen, praten en doen taalspelletjes doen. Gewoon op de bank of aan de keukentafel. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress in onder andere Heerlen, Landgraaf en Meerssen grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving

Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school, en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek. [1]   Maar veel ouders vinden het, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen, lastig om zelf thuis veel taal aan te bieden. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al meer dan 400 gezinnen bereikt in Limburg!

Sinds 2019 hebben vrijwilligers al 8.000 bezoeken gebracht aan 400 gezinnen in Limburg. Binnenkort start de VoorleesExpress ook in Maastricht! Dat is de zevende locatie van de VoorleesExpress in Limburg. En omdat de VoorleesExpress zoveel gezinnen thuis bezoekt, zijn ze nog op zoek naar vrijwilligers.

Joyce vertelt: “Noon heeft haar diploma van de VoorleesExpress gehaald, omdat we twintig weken lang samen hebben gelezen. We hebben heel wat boekjes gelezen en spelletjes gespeeld. Noon heeft haar diploma dus dik verdiend!”

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil

Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!”  

Ook vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.voorleesexpress.nl

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.