Landgraaf Koerier

Menu

Prikkelbaard: De Limburger

We gaan het deze keer eens hebben over de Limburger. U dus.  Al sinds jaren kunt u in de Landgraaf Koerier regelmatig artikelen lezen over de geschiedenis van Landgraaf. En in die verhaaltjes kunt u ook lezen dat wij in de loop der tijden vele heersers hebben gehad. Bijna heel Europa is in de laatste honderden jaren over deze regio heen gevallen. Wij zijn dus eigenlijk al heel lang Europeaan.

Als we even terug gaan in de historie dan kunnen we lezen dat de Romeinen de eerste lange (over)heersers waren in ons gebied. Wij hebben dus zeker iets meegekregen van het Italiaanse bloed.  Na een rustperiode van vele honderden jaren waren opeens de Oostenrijkers actief in onze regio. Daar hebben we zeker onze muzikaliteit van meegekregen. De Spanjaarden hebben ook nog eens een hele tijd in onze regio rondgehangen. Een deel Spaans temperament zal daarbij in ons bloed terechtgekomen zijn.

En wat te denken van de Fransen die een tijdje een stempel op ons dagelijkse leven gedrukt hebben. Iets doen met de ‘Franse slag’ klinkt ons dan ook niet onbekend in de oren.  Een aantal jaartjes zijn we Belgisch geweest en dat heeft dan weer invloed gehad op onze bourgondische levensinstelling. Naast het feit dat ook de Duitsers hier kort aanwezig zijn geweest is onze handel met de nabijgelegen Duitse grensplaatsen uiteraard oorzaak dat een tikje ‘deutsche Gründlichkeit  daarvan ons deel is geworden. En laten we de Hollanders zeker niet vergeten. Dat stukje nuchterheid zit ook ergens in onze genen.  Zoals u ziet waren wij dus al heel lang Europees gericht. ‘

Tellen we daarbij de diverse gastarbeiderslanden op die in deze regio aanwezig zijn, dan kunnen we gerust spreken van de Limburger als een echt Europees volkje. Europa was al lang deel van ons leven. Veel langer dan 1992 toen de grenzen open gingen. Het Spiel ohne Grenzen werd hier al heel lang gespeeld.

 

GVR

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.