Landgraaf Koerier

Menu

Bestemmingsplan maakt aanleg parken mogelijk

Deze tekening geeft een idee van de sfeer in het stadspark.

Deze tekening geeft een idee van de sfeer in het stadspark.

In de vergadering van deze week van de Commissie Grondzaken zullen de bestemmingsplannen Lichtenberg (fase 1), Gulpers, Oude Landgraaf en Heiveld worden besproken. Als de gemeenteraad deze bestemmingsplannen in zijn vergadering van 19 december a.s. vaststelt, worden hiermee belangrijke stappen gezet om de realisatie van het Wijkontwikkelingsplan (WOP) Nieuwenhagen-Lichtenberg dichterbij te brengen.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan Lichtenberg fase 1 wordt de aanleg van het Stadspark Lichtenberg mogelijk gemaakt. Een stadspark dat in verschillende fases wordt aangelegd. Vanaf januari 2014 start de eerste fase: het gaat dan om het gebied tussen het Raadhuisplein, Koninginneplein en de Heggenstraat. Het ontwerp is in nauw overleg met de omwonenden en toekomstige gebruikers tot stand gekomen: de resultaten van een internetenquête vormden de basis voor de inrichting van het park. Vervolgens is een klankbordgroep, bestaande uit buurtbewoners en maatschappelijke partners, onder begeleiding van een landschapsarchitect aan de slag gegaan om een voorlopig ontwerp te maken. Dit ontwerp zal in het eerste kwartaal van 2014 vastgesteld worden, waarna feitelijke realisatie van het Stadpark kan beginnen.

De ligging van het stadspark tussen de Veldstraat en het Raadhuis. Het Raadhuis ligt rechtsboven. Het park wordt doorsneden door de Beethovensingel en de Keizerstraat. Klik voor vergroting

De ligging van het stadspark tussen de Veldstraat en het Raadhuis. Het Raadhuis ligt rechtsboven. Het park wordt doorsneden door de Beethovensingel en de Keizerstraat. Klik voor vergroting

Daarbij is ook al nagedacht over de inpassing van het nog te bouwen KIA. Ook dat zal worden opgenomen in het ‘groen’, zonder tekort te doen aan de behoefte aan parkeerruimte.

Aan de rotonde in de Kampstraat bij de Rabobank staan nu nog vijf woningen met daarachter een terrein met enkele loodsen. Het gebied is bekend als het gebied ‘Gulpers’. De wijziging van het bestemmingsplan maakt de bouw door HEEMwonen van een gebouw met 21 appartementen mogelijk. Het gebied zal verder worden ingericht met parkeer- en groenvoorzieningen.

Met het nieuwe bestemmingsplan voor Oude Landgraaf wordt het mogelijk om een aantal woningen te slopen en daarvoor in de plaats parkeerplaatsen en groenvoorzieningen te realiseren. Dit plan biedt de mogelijkheid de verkeersveiligheid op de Kleikoeleweg te verbeteren, doordat niet meer geparkeerd hoeft te worden langs de smalle weg. Ook bij de invulling van dit plan worden burgers geraadpleegd.

Na de sloop van een flink aantal woningen ligt het gebiued Heiveld al enige tijd te wachten op een nieuwe bestemming. Die is nu gevonden in de vorm van een ‘ontmoetingstuin’. Ook bij de inrichting van deze tuin zullen de bewoners nauw worden betrokken. Een aparte procedure is gestart voor een aantal groepswoningen (intramurale zorg) en aanleunwoningen in het gebied, die worden gebouwd door HEEMwonen.

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.