Landgraaf Koerier

Menu

Gebouw voormalige OVS niet ‘slopen met tranen in de ogen’

Het gebouw van Relim

Het gebouw van Relim

De stichting Relim, die zich ontfermt over werklozen die, zoals dat heet ‘een grotere afstand tot de markt’ hebben – en dus in feite min of meer kansloos zijn op de arbeidsmarkt, werkt in het gebouw van de voormalige OVS, de interne opleiding van al even voormalige kolenmijnen. Het gebouw is dringend aan renovatie toe. Dat kan voor een bedrag van een kleine miljoen euro. De gemeente Landgraaf is bereid daar 225.000 euro van voor haar rekening te nemen, de rest moet komen van de stimuleringsmaatregel voor de bouw.

Wethouder Freed Janssen: ‘Je zou natuurlijk kunnen zeggn dat je het gebouw beter kunt slopen, maar het heeft, als voormalige OVS, ook een cultuurhistorische waarde. Maar intussen treedt de gemeente, die eigenares is,  hier dus op als vastgoedboer door het te verhuren aan Relim, en dat is geen kerntaak. Vandaar dat we het gebouw voor één euro aan Relim willen overdragen, op wvoorwaarde dat het wordt opgeknapt.’

Het gaat om verduurzaming, verwijdering van mogelijk aanwezig asbest. Verkoop van het gebouw ligt niet in de lijn der verwachting. Janssen: ‘Deze oplossing is beter dan het met tranen in de ogen te slopen.’ De gemeente blijft eigenaresse van de grond.

Relim verschaft mensen met psychische of psychiatrische problemen werk en/of een opleiding ‘op therapeutische basis’; dat kan van alles zijn, van inpakwerk, montage, schoonmaakwerk tot hout- en ijzerbewerking. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat daardoor de kans op een reguliere arbeidsplaats groter wordt.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.