Landgraaf Koerier

Menu

Historische parel met een hedendaags tintje…wijkcentrum An de Koel

Onlangs is wijkcentrum Eikske, dat in opdracht van de gemeente volledig werd gerenoveerd, weer in gebruik genomen. Het karakteristieke, maar gedateerde gebouw kreeg een volledige upgrade en is nu een ware parel in de wijk. Wijkcentrum Eikske heeft ook een nieuwe naam: wijkcentrum An de Koel, verwijzend naar de historie van het pand.

Het gebouw dateert uit de periode van de Oranje Nassau II mijn (1904-1971). Gebouwd in 1948 had dit pand de functie van vakschool (OVS) waar nieuwe mijnwerkers de kneepjes van het vak geleerd kregen om vervolgens ondergronds de zware arbeid te kunnen verrichten. Na het verdwijnen van de mijn kreeg de vakschool de functie van wijkcentrum.

Het pand kreeg een technische update en is weer aantrekkelijk gemaakt voor oude en nieuwe gebruikers. Het historische karakter komt nog volledig tot zijn recht en daarnaast is tóch een meer open en verbindende functie in An de Koel ontstaan. De oorspronkelijke luiken, het metselwerk, de schilderingen in het gebouw en de tegelvloer zijn met respect gerestaureerd. Het aan de Strijthagerweg gelegen gebouw is nu een fijne en comfortabele ontmoetingsplek voor de bewoners van Schaesberg, voor zowel jong als oud. Het beheer en de exploitatie is ondergebracht bij Park Strijthagen. Voor meer informatie kunnen nieuwe, geïnteresseerde gebruikers contact opnemen via andekoel@parkstrijthagen.nl

 

 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.