Landgraaf Koerier

Menu

Adviesraad Werk & Inkomen

De adviesraad Werk & Inkomen is belangrijk voor de gemeente Landgraaf. Maar wat is dat voor een raad? En waar houden de leden zich mee bezig? We geven u graag uitleg.

De adviesraad bestaat uit 7 personen, benoemd door het college van burgemeester en wethouders. De naam zegt het al: adviesraad, ze adviseren het college en/of de gemeenteraad. Dat kan gevraagd maar ook ongevraagd. En het liefst zo vroeg mogelijk, niet als alle plannen en voornemens al beklonken zijn. Dat zijn plannen die te maken hebben met:

·       Armoedebeleid

·       Schuldhulpverlening

·       Minimabeleid en bijzondere bijstand

·       Participatie en re-integratie

·       Onderwijs

·       Bijstandsuitkering

Contact met onze achterban
Er is nauw contact met de achterban. Dat zijn mensen met kleine inkomens zoals AOW’ers met geen of een klein pensioen, WAO’ers, WSW’ers en ZZP’ers. En ook mensen met een minimumloon en tijdelijke contracten. Deze laatste groep staat steeds meer onder druk, ook al is men aan het werk.

Informatie ophalen tijdens het spreekuur
Twee leden houden spreekuur in het Burgerhoes. Zij adviseren mensen over de juiste weg in het sociaal domein. Vaak geven verschillende mensen dezelfde signalen af over een bepaald onderwerp. Dan komt dat onderwerp op de agenda van de adviesraad. Daarna volgt dan het advies van de raad aan het college.

De adviesraad blijft via internet op de hoogte van de ontwikkelingen in het sociaal domein. De leden lezen de nieuwsbrieven van bijv. het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Landelijk Cliëntenraad en stichting de Pijler. Bovendien volgen ze regelmatig cursussen om de kennis bij te houden.

Aandacht voor armoede
Ook armoede is een onderwerp dat steeds weer aandacht vraagt. Armoede gaat vaak samen met laaggeletterdheid. Helaas een groot probleem in deze regio. Weet de Adviesraad Werk & Inkomen wel wat het betekent om rond te komen met weinig geld? Jazeker, want 3 van de 7 leden hebben zelf jaren moeten rondkomen met een bijstandsuitkering, dus zij zijn ervaringsdeskundigen. Niemand vraagt erom, om in armoede te moeten leven in een rijk land zoals Nederland. Kortom: de Adviesraad Werk & Inkomen is hard nodig om de belangen van de zwaksten in onze samenleving te behartigen.

Contact
Wilt u een onderwerp onder de aandacht brengen, met ons overleggen, of op het spreekuur komen? U kunt ons op de volgende manieren bereiken:
Telefoon: 045-5326053
Email:
adviesraadwerkeninkomen@ziggo.nl
Spreekuur: eerste maandag van de maand van 14:00-16:00 in het Burgerhoes (spreekkamer 7). U kunt zich melden bij de receptie. Als het Burgerhoes gesloten is, dan is het spreekuur op de tweede maandag van de maand.  

 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.